Världsorganisationer strävar efter global fred, mänskliga rättigheter och rättvisa. Ett samhälle strävar efter att ingen medborgare ska gå arbetslös, vara sjuk eller stå som bostadslös. Mindre organisationer strävar efter att ingen ska dö i trafiken, av rökning eller alkohol. Att sträva efter något är att ha en nollvision som mål.
I vissa fall är andra mål än en nollvision oacceptabla, eller snarare omöjliga för att driva på arbetet med att nå målet. Nollvisioner sätts då målet aldrig kan realiseras pågrund av att målgruppen och motståndet är för stort. Nollvisionen är ouppnålig men ska driva på det bästa möjliga alternativet.
Motståndet inom målgruppen i nollvisionen består oftast av:
1) ovilja - "vissa vill inte sluta röka"
2) illvilja - "motstånd i eget intresse (ex. Swedish Match)"
3) konkurens - "oenighet om hur visionen ska uppnås"
4) inkompetens - "felaktiga tillvägagångssätt att uppnå visionen (ex. FIMPA NU!)"
5) begreppsförvirring - "tvetydighet runt definitioner"
Ju större grupp som innefattas av en nollvision och ju större motstånd det finns inom gruppen, desto svårare är det att uppnå målet. Världsfred är t ex svårare att uppnå än att alla Stockholmare ska sluta röka.
Jag skulle vilja påstå att SOA är en nollvision, dvs något man kan sträva efter men aldrig kommer uppnå pga dess komplexitet.
Man kan inte säga att man har en SOA förän man uppnått visionen av den gamla klyschan, att ha en fullständigt normaliserad modell. SOA-modellen består av ett tjänstenätverk där ingen tjänst förekommer mer än en gång och under varje tjänst utnyttjas tjänstenätverket om och om igen. Tjänstenätverket sprider sig ut från lokala resurser till globala och universella. När nätverket är komplett och normaliserat så har man uppnått SOA.
Det räcker med att en enda person inte slutat röka så har man inte nått målet med hela gruppen. Samma sak med SOA; det räcker med att en tjänst inte nyttjar tjänstenätverket, så har inte SOA uppnåtts. Antag att man genom ett lager exponerar ut tjänster för access till ett legacy-system. Det systemet använder inte tjänstenätverket och arkitekturen är därmed inte SOA.
Så vad betyder det här för de som ska satsa på SOA? Jo, att SOA bara är något man kan sträva efter och inte något man kan uppnå. Det gör inget om en tjänst inte utnyttjar tjänstenätverket, men man ska veta att det inte är en SOA man då åstadkommit. Men fortsätt att sträva efter en SOA! Det finns mycket att vinna bara genom att vara på väg mot målet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar