måndag, oktober 16, 2006

SOA != WS

Inte för att jag söker jobb men var jag inne på Monster för att kolla av hur hett det är med SOA i annonserna nu för tiden. Söker man på SOA så få man upp det här resultatet.

Det intressanta med resultatet är att i många av annonserna så blandar man ihop SOA med WS.

Ex:

Kravprofil
Du bör ha erfarenhet av följande teknikområden:

.Net
SOA
XML
MS SQL eller annan relationsdatabas

Överlag är det konsultbolag som annonserar utvecklarkompetens som inte fått kläm på vad de frågar efter.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Ser ingen konflikt i en sådan ansökan...dessutom realiseras 99% av alla SOA med hjälp av Web Services.

Anonym sa...

Det du säger är väldigt viktigt och det är alldeles för många som tror att SOA har med teknik att göra, men det verkar ändå som om fler och fler inser att SOA, precis som all arkitektur, handlar om verksamheten och inte om tekniken.

Jonas Ekström sa...

Med ditt resonemang skulle någon som söker en C++ programmerare kunna fråga efter kunskaper om affärssystem, eftersom man kan realisera dem med C++?

Anonym sa...

Vad är konflikten med att förstå konceptet/innebörden kring SOA och kunskap gällande Web Services och XML?
Tycker bara att det blivit alla sk. "upplystas" självpåtagna uppgift att titt som tätt tala om och pracka på folk olika nyansskillnader kring SOA.
Annonsen kanske sökte en person som kunde utveckla i en modern miljö och realisera en SOA med hjälp av XML och Web Services. Behöver det vara svårare än så?

Jonas Ekström sa...

Problemet är just det att annonsen är upp till tolkning av den som läser den. Blandar man krav på programspråk samtidigt som man frågar efter kunskaper i arkitektur på Enterprise-nivå så är det något som inte är korrekt.

De får självfallet annonsera precis som de vill, men läser man utländska annonser där bla SOA finns med i kompetenskraven så är det i rätt sammanhang.

Det är möjligt att det är ännu ett svenskt "spelar-roll"-beteende som krupit in, som du själv verkar vara en förespråkare av, eller?

Anonym sa...

Nej. Inte låt gå utan istället agile. Många är fullt upptagna med att analysera vad SOA är istället för att praktisera det. Ungefär som tonårssex...ingen har gjort det, men drömmer ständigt om det. Kom ur "Analyzis paralysis".

Jonas Ekström sa...

Jag vet inte om jag vill spinna vidare på dina erfarenheter som tonåring, men låt höra vad du har för idéer kring praktisering av SOA?

Anonym sa...

Hinner inte. Håller på med en SOA realisering med hjälp av det som stod i annonsen! (NET, XML, Web Services och SQL Server 2005).

Jonas Ekström sa...

Är det på dom komponenterna du baserar din SOA så har du inte begripit mycket av vad en service orienterad arkitektur innebär.