tisdag, januari 16, 2007

Förutsägelser inför 2007

Det kanske är lite magstarkt att plita ned en spådom inför det här året, men här kommer ännu en profetia:

  1. Teknikfokuserade mjukvaruleverantörer kommer att närma sig de affärsorienterade genom att döpa eller branda om sina produkter från att vara en ESB till ett BPMS. De kommer att bygga in bättre support för processmodellering och inte bara erbjuda BPEL utan även andra standarder som BPMN. Budskapet kommer inte enbart att bygga på integrationen mellan funktions- och informationssilos (det gamla EAI-budskapet) utan även om processer.
  2. Affärsfokuserade mjukvaruleverantörer kommer att närma sig de teknikfokuserad. De inser att deras idag properitära system inte får riktig slagkraft om de inte supporterar Web Services och BPEL.
  3. BPEL kommer att få ännu större genomslag när många av dagens leverantörer av BPMS implementerar BPEL som processpråk.
  4. Detta är året då bl a Cornerstone kommer att erbjuda kurser i WS-BPEL.
  5. Det är detta år vi inser att runtime governance av web services inte kommer att vara värt att implementera till den nivå som SOA-drevet vill göra gällande. Det är inte på service-nivån som man skapar lösa kopplingar mellan applikationer/tjänster.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tjena Jonas,

Jag gillar särskilt punkt 4. och då får gärna berätta mera mkt mera.. Jag e rätt sugen på motion och då pratar jag inte om att flåsa i backen:-)

Jonas Ekström sa...

Hej Richard! Se det som en förhoppning hos mej, snarare än ett råd till CS m fl. Om BPEL får fokus hos CS så betyder det att det finns ett tryck bland utvecklarna att lära sig process-orienterad utveckling och lämna objekt/data-orienterad utveckling. Eftersom alla stora (IBM, Sun, MS, BEA, Oracle) bygger sina processmotorer baserat på BPEL + alla BPMS konverterar från properitära workflowspråk till BPMN/BPEL så lär det så småningom bli ett tryck från utvecklarna. Så resonerade jag för punkt 4, men vi får se.

Motion är jag inte insatt i men är det inte en metodik och en service från MS för att prata Dynamics med kunderna? Skulle vara intressant att höra hur du kopplar ihop det med BPEL, för visst finns det kopplingar? Själv är jag nog mer inne på BPM som metodik och en driver för SOA.

Tobias Strandh sa...

Hejsan Jonas

So far no preassure for Web Services Business Process Execution Language :) Håller personligen med dig om att det borde synas intresse för utbildning inom detta område, men det kanske är för lite insatta chefer som håller i plånboken för att intresset skall utmynna i "detta vill vi lära oss mer om..."