torsdag, mars 08, 2007

Vilka BPMS-leverantörer kommer att hänga med?

I Move with the flow så ställer jag frågan om framtidens BPM-stöd kommer att implementeras i ett centralt BPMS (dvs en produkt-suite som managerar alla automatiserade affärsprocesserna och arbetsflöden i företaget), eller om BPM-support kommer att erbjudas i varje enskild applikation. Om det nu är så att man kan centralisera implementationen av alla processer så betyder det att världen inte kommer att indelas i applikationer som det är idag, utan enbart tjänster som processerna nyttjar och orkestrerar. Det betyder att alla applikationsutvecklare måste bryta ned sina applikationer i små tjänster och konkurera om vem som har dom bästa tjänsterna, istället för dom bästa applikationerna. Hur troligt är det att SAP med flera skulle släppa sitt övertag man har tillfördel för BPMS-leverantörerna?

Nej, sannolikt kommer detta inte att ske utan att vi snarare kommer att se BPM-stöd implementeras i diverse applikationer och system framöver. Intressant är också att Microsoft samt några Open Source initiativ (ex. Ode) är de enda som kan erbjuda ramverk för BPM-stöd som applikationsutvecklare kan använda och hosta i applikationerna. Dessutom är det gratis att använda sig av detta ramverk, vilket man inte kan säga om man använder produkter från IBM, BEA, Oracle, SUN eller någon annan leverantör av process management/runtime support.

Frågan är också vilka som kommer att överleva den snabba takt som standarder kommer att ha inom det här området. Standarder som WS-*, BPEL, BPMN, m fl är idag i sina första versioner och många har lyckats leverera produkter baserat på dessa. Men när nya versioner släpps kommer många att tappa taget och släpa efter där enbart vissa stora leverantörer eller open source alternativ kommer att kunna överleva. Intalio är exempelvis är en BPMS-leverantör som öppnat sin källkod och det kommer nog inom sin tid visa sig vara lyckosamt för att hänga med utvecklingen av standarder.

Inga kommentarer: