lördag, januari 14, 2006

SAP NetWeaver

Efter att ha lyssnat på Dag Königs podcast med Lars Lindberg från SAP inser man vilket fotfäste SOA och öppna standarder har fått. Med NetWeaver tar SAP steget från bilden av det monolitisk ERP-systemet till en rörlig sammansatt arkitektur. Tidigare versioner av SAPs affärssystem har visserligen varit moduluppbyggt, men med NetWeaver har man skapat en plattform för exekvering, underhåll, managering, monitoring av affärsprocesser som öppnar sig med 10 tusentals tjänster.

Vad man också kan snappa upp från intervjun är SAPs vision att NetWeaver ska bli en plattform för att bygga nya komposita processer för olika verksamheters behov. Det innebär att de konkurerar mer och mer med teknikleverantörer som IBM, Oracle och BEA. Partners eller kunder ska kunna förändra och skapa nya processer ovanpå NetWeaver som bygger på öppna standarder som BPEL, SAML och WS-*.

SAP har kommit så långt inom SOA området eftersom visionen med just SOA härstammar från deras egen bakgård. Man kan säga att det är på grund av SAP som behovet på rörlig arkitektur har uppkommit ;).

Vilken roll SAP spelar gentemot BEA, Oracle, MS och IBM kommer snart att visa sig.

Inga kommentarer: