torsdag, juli 19, 2007

Pattern-ister och GPSer

Jag skaffade en HTC 3300 för några veckor sedan. Den är utrustad med en GPS som jag var tvungen att pröva så fort som möjligt. Jag brukar köra inne i stan (Stockholm) som jag bott i i nu snart 15 år. Jag kan de flesta gator i centrum, men eftersom jag nu köpt en GPS så måste den ju användas.

En gång skulle jag åka mellan Kaptensgatan och Floragatan en vanlig vardagseftermiddag runt 4-tiden. GPSen föreslog att jag skulle åka ned på Strandvägen, ta Birgerjarlsgatan till Stureplan och sedan Sturegatan, Karlavägen, Floragatan. Öhh ... den vägen kändes inte rätt, varför valde den den mest trafikerade vägen så här dags. Den var inte ens kortast och definitivt inte snabbast. Jag körde istället upp direkt på Karlavägen bort till Floragatan och tjänade säkert en kvart på det.

Det slog mej senare att precis så här används Design Patterns i utvecklingsprojekt.

Istället för att tänka själva så kör man pattern-bingo bland utvecklarna. Istället för att tänka själv så name droppas det patterns som resulterar i omvägar, felsatsningar och tidsförluster. I många fall knuffas talang och erfarenhet undan till fördel för pattern-ister.

Det är viktigt att tänkande individer som kan programmering får det utrymme de förtjänar och att utvecklarnas GPSer (patterns) används sparsamt och inte blir till en överdrift.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det så att det kan gå inflation i patterns, men jag tycker nog att hela anledningen till att välja ett pattern är att det är framtaget av utvecklare med just erfarenhet för att stävja felsatsningar och istället säkerställa att vi erhåller en beprövad lösning.

Jonas Ekström sa...

Anonym,

Det är inte enskilda patterns som jag oroade mej för i inlägget, utan att patternister tar för sig på bekostnad av talangfulla programmerare. Det är inte bra för återväxten av programmerare om patternister får för mycket utrymme. Samma sak gäller för GPSen och mycket annat. Tools och gadgets som får alldeles för mycket credit och som medför att tänkande individer skuffas bort. Lite krasst kanske, men med tiden ett problem.