fredag, februari 29, 2008

Agilt - ägarens mardröm

Ponera att du bestämt dig för att byta bostad. Du har valt att flytta till ett hus, som du ska placera på en tomt som du köpt. Du har en bild framför dig av hur ditt hus ska se ut, hur många sovrum du skulle vilja ha, färg i köket, veranda att ställa grillen på, osv. Hur går du till väga för att realisera din dröm?

Du tar in en snickare så klart. Eller varför inte 10 stycken, eftersom du vill få upp huset innan sommaren så du kan börja grilla på verandan. Snickarna är redo, dom har nämligen alla en liten verktygslåda med sig fylld med hammare, skruvmejslar och annat bra-att-ha.

En självutnämnd snickare utan tålamod säger.

- "Vad önskas?"

Du förklarar.

- "Jag vill ha ett hus, med två sovrum och vitt kök och en veranda som jag kan grilla på."

Snickaren fyller i.

- "Bra, men vi behöver börja med en grund för annars har huset inget att stå på. Hur vill du ha grunden?"

Du säger.

- "Ähh, vet inte. Men bygg en bra som passar alla möjliga hus så är vi på säkra sidan."

Snickaren nickar.

- "Ok, då sätter vi igång. Kommer du på något på vägen så håll det för dig själv så tar vi det när grunden är färdig. Skulle det innebära att vi behöver ändra grunden så gör vi det så gärna när vi är klara."

Snickarna sätter igång. De upptäcker att de behöver verktyg utöver det dom har i verktygslådan. Dom upptäcker även att ingen hade lagt en grund tidigare, eftersom alla var snickare. Men hur svårt kan det vara ...

Under tiden som snickarna kliar sig i huvudet och lägger grunden till alla varianter av tilltänkta hus så börjar du se en tydligare bild av vad du önskar för hus.

När dom är klara med grunden säger du att.

- "Jag vill nog ha en källare i halva huset eftersom det visade sig att vi inte kan bygga på höjden och tomten är för liten för enbart ett plan."

Snickaren.

- "Inga problem. Vi tar bort grunden, gräver ut för källaren och lägger om grunden."

Snickarna sätter igång och slår på grunden med sina hammare men upptäcker att det inte går så de skaffar fram maskiner. Mer maskiner för att gräva ut för källaren och mer gjutning för den nya grunden. När dom är klara upptäcker dom att vatten börjar rinna in eftersom dom grävt mitt i en naturlig ådra i marken. Dom blir tvungna att gräva en ny dränering för grunden, under huset, eftersom det trängde in underifrån.

Snickarna blir med tiden skickliga på det mesta eftersom det visade sig att bygga hus inte bara handlade om att slå in spikar i en vägg. Dom har lärt sig köra maskiner, dra el och vatten, lägga en grund, med mera.

Du har tillslut fått ett hus precis som du ville ha det. Helt unikt, något som ingen annan har ... eller? Du känner dig lite frustrerad för det kostade aningen mer än du kalkylerade med efter att du fått offerter från entreprenörerna i början. Men samtidigt tar du på dig skulden själv eftersom snickarna gjorde vad dom kunde. Dom kan man ju inte ställa till svars för dom gjorde ju det jag sa.

Ja, det är så här mjukvara utvecklas idag med agila metoder. Det finns idag husägare som tagit sig igenom denna upplevelse, vilket troligen resulterat i både skilsmässor och alkoholproblem. Det här sättet att arbeta på när det gäller mjukvaruutveckling är den starkaste trenden just nu. Det pekar helt i fel riktning och mot allt sunt förnuft.

9 kommentarer:

Joakim Sundén sa...

Den 1 februari skrev du så här:

"Btw Jag skrev på Agile Manifesto för fyra år sedan och står för det. Jag anser inte att det är fel på agila metoder, men de passar inte in i alla typer av sammanhang."

Du har tydligen ändrat dig sedan dess. Hur kommer det sig?

Jonas Ekström sa...

Tack för att du fortfarande läser bloggen :)

Det finns/fanns trots projekt (läs DOTCOMs) där agil utveckling passar in. Se samma blog den 1 Feb.

Jonas Ekström sa...

Lika väl som det fanns en tid och som det idag även finns märkliga situationer då man valde/väljer att bygga hus baserat på en lös tanke eller grundläggande behov.

Joakim Sundén sa...

Jag vet inte om du läst denna intervju med en av männen (Cockburn) bakom manifestet som just handlar om hur han tillämpade agila metoder när han renoverade sitt hus...

http://www.agileadvice.com/archives/2006/06/interview_with.html

:-)

David Vujic sa...

Vad är det för slags mjukvara som har en "grund" som kräver diverse grävmaskiner för att förändras?

Den där husbyggar-metaforen fungerar inte riktigt med verkligheten, kanske i Powerpoint.

Jonas Ekström sa...

Renovering och agila metoder kanske är en bra kombination.

Magnus sa...

;-)

Jelena sa...

Underhållande.
Jag hoppas bara att exemplet inte är baserat på dina egna erfarenheter.

Jonas Ekström sa...

Jelena,

Oh nej, jag köpte färdigbyggt ;)